Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015

Ενημέρωση Μελών για την Συνάντηση της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π με το Γεν.Γραμματέα Πολ.Προστασίας κ.Καπάκη Ιωάννη.


φωτογραφία

           Αριθ. Πρωτ:1087                            Αθήνα: 12.11.2015
        
                                                              Προς: Σωματεία Μέλη
       Θέμα: «Ενημέρωση Μελών»

Την Τρίτη 10-11-2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ομοσπονδίας μας με τον Γενικό Γραμματέα Πολ. Προστασίας κ. Καπάκη. Την Ομοσπονδία μας εκπροσώπησαν στην συνάντηση o Πρόεδρος Φαραντάκης Αλέξανδρος, o Γενικός Γραμματέας Ανδρεαδάκης Βασίλειος, o Αντιπρόεδρος Κωνσταντουδάκης Διονύσιος, ο Ταμίας Γουρδουράκος Γεώργιος και το Μέλος Κωτσιώνης Φώτιος.
Λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει μεσολαβήσει από τον Ιανουάριο που άλλαξε η διακυβέρνηση της Χώρας και έχοντας υπόψη μας τις επαναλαμβανόμενες προεκλογικές δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις της Κυβερνήσεως, αλλά και τις πολλαπλές ενημερώσεις που έχουν προηγηθεί από την Ομοσπονδία μας σχετικά με την επίλυση των εργασιακών μας προβλημάτων, υποθέσαμε ότι αυτή την φορά από την μεριά της πολιτικής ηγεσίας θα ήταν σε θέση να μας ενημερώσουν συγκεκριμένα επί του χρονοδιαγράμματος και την επίλυσή τους.
Ο Κ. Γενικός μας μετέφερε ότι δεν είναι σε θέση να μας ανακοινώσει συγκεκριμένα πράγματα επί τον ζητημάτων που του έχουμε θέσει, λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που αυτός ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα και μας ζήτησε να τον ενημερώσουμε αναλυτικά για τα ζητήματα του κλάδου μας και τους τρόπους επίλυσής τους.
Ομογενοποίηση- Μονιμοποίηση Π.Π.Υ.
Όσον αφορά την Ομογενοποίηση του Προσωπικού ενημερώσαμε τον Κ. Γενικό ότι άποψη και πρότασή μας είναι η μονιμοποίηση όλων των Π.Π.Υ. Μόνο με αυτόν το τρόπο θεωρούμε ότι θα επιλυθεί ουσιαστικά και πρακτικά και όχι μερικώς η τριχοτόμηση του προσωπικού και επιτέλους δεν θα υπάρχουν συνάδελφοι “παιδιά ενός κατώτερου Θεού”. Το επιπλέον οικονομικό κόστος (περίπου 9.000.000€) θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο αφού τα οφέλη αποδεδειγμένα θα είναι πολλαπλάσια.
Ένα άλλο εμπόδιο που μας παρουσίασαν και φαίνεται να υποκινείται από άλλες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις του Σώματος, είναι τα λίγα χρόνια που θα απομένουν για να συνταξιοδοτηθεί ένας μικρός αριθμός συναδέλφων εάν μονιμοποιηθούν (υπονοώντας ότι δεν θα προλάβουν να συνεισφέρουν αρκετά στα ασφαλιστικά ταμεία και σε σύντομο χρόνο θα συνταξιοδοτηθούν). Αντιπαρατεθήκαμε στην άποψη αυτή ότι δεν θα πρέπει και αυτό να αποτελέσει εμπόδιο γιατί αφενός ο αριθμός αυτός των συναδέλφων είναι μικρός και αφετέρου η σύνταξη που θα πάρουν θα είναι ανάλογη των χρόνων προϋπηρεσίας που θα έχουν όταν συνταξιοδοτηθούν.
Επιλαχόντες Π.Π.Υ
Ο κ. Γενικός μας ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία για την πρόσληψη των 232 επιλαχόντων Π.Π.Υ. αφού είναι ειλημμένη απόφαση της Κυβερνήσεως και απομένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, ώστε να προχωρήσει η πρόσληψή τους.
Σε ότι αφορά όμως την τύχη των εναπομείναντων επιλαχόντων, παρόλο που αναγνωρίζει την αδικία που υφίστανται και ότι έχουν το περισσότερο δίκαιο από όλους τους άλλους του Π.Σ, δεν υπάρχει έως τώρα καμία μέριμνα και προγραμματισμός για την αποκατάστασή τους.
Το οικονομικό κόστος και η οικονομική κατάσταση της Χώρας που μας παρουσίασαν ως τον αρνητικό παράγοντα που εμποδίζει την υλοποίηση αυτών των 2 αιτημάτων μας, (ομογενοποίηση προσωπικού, αποκατάσταση επιλαχόντων) θεωρούμε ότι είναι το λιγότερο προσχηματικός, αφού η λύση να αξιοποιηθούν στο Π.Σ. κατά προτεραιότητα οι Π.Π.Υ. και οι Επιλαχόντες που ήδη καλύπτουν κονδύλια στον κρατικό προϋπολογισμό, είναι κατά πολύ οικονομικότερη και πιο αξιόπιστη από το να πραγματοποιούνται νέες προσλήψεις με οποιοδήποτε τρόπο (είτε μέσω προκήρυξης, είτε μέσω πανελληνίων εξετάσεων).
Ανανέωση θητείας Συμβασιούχων Πυροσβεστών
Προτείναμε η ανανέωση της θητείας των Συμβασιούχων Πυροσβεστών, με όποιο τρόπο και να πραγματοποιηθεί, να είναι τουλάχιστον 6 μήνες, όση και η διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και κανένας από τους υπάρχοντες Συμβασιούχους να μην χάσει την δουλειά του. Οι διαδικασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να αποφύγουμε το παράδειγμα του 2013 που καταφέραμε με χίλια βάσανα να γίνει η ανανέωση 3 μήνες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.
Επικίνδυνο και ανθυγιεινό επίδομα.
Εκθέσαμε την άποψή μας ότι το επάγγελμά μας θα έπρεπε εξ αρχής να βρίσκεται μεταξύ των επικίνδυνων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων αλλά δυστυχώς μικροκομματικές σκοπιμότητες δεν μας το επέτρεψαν. Παρόλα αυτά η Πολιτεία θα έπρεπε σε δεύτερο χρόνο να αποκαταστήσει αυτή την αδικία και να χορηγήσει το επίδομα στο επάγγελμά μας. Επίσης ενημερώσαμε, ότι από το 2014 έχει ανοίξει η διαδικασία για την επαναξιολόγηση των επαγγελμάτων για την χορήγηση του επιδόματος και ότι ήδη από την τότε ηγεσία του Υπουργείου Προ.Πο. έχει γίνει εισήγηση για την ένταξη του επαγγέλματός μας στην κατηγορία αυτή. Η διαδικασία δεν προχώρησε λόγω των εκλογών τον Ιανουάριο του 2015 και έκτοτε παραμένει ανενεργή χωρίς καμία εξέλιξη.
Ο κ. Γενικός μας απάντησε ότι είναι δίκαιο το αίτημα, όχι μόνο για εμάς αλλά και για όλους τους Πυροσβέστες, όμως δεν είχε γνώση για την πορεία και τις τυχόν εξελίξεις σχετικά με την επαναξιολόγηση των επαγγελμάτων και εφόσον το ψάξει και ενημερωθεί, θα μας ενημερώσει και αυτός με την σειρά του.
Καθηκοντολόγιο Π.Π.Υ.
Σχετικά με το ζήτημα αυτό, μας ανέφερε ότι δεν το γνωρίζει και πως είναι η πρώτη φορά που το ακούει από εμάς. Ζητήσαμε λοιπόν, να γίνουν άμεσες ενέργειες ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, προκειμένου να προλάβουμε έως τις 01-03-2016, ημερομηνία που προγραμματιζόταν να αρχίσουν να τα εκτελούν πλέον οι Π.Π.Υ. Επιπλέον προτείναμε, επειδή η αποκατάσταση του ζητήματος αυτού μέσω Π.Δ. που προορίζεται είναι χρονοβόρα, να γίνει με τροποποίηση στον ήδη υπάρχοντα νόμο και να οριστούν τα καθήκοντα συγκεκριμένα.
Λόγω του περιορισμένου χρόνου που είχε ο κ. Γενικός δεν κατέστη εφικτό να συζητηθούν επιπλέον ζητήματα.
Αφού ολοκληρώσαμε την ενημέρωση επί των θεμάτων μας, διαμηνύσαμε στον κ. Γενικό άμεσο δείγμα γραφής των θετικών προθέσεων που μας ανέφερε ότι έχει. Συγκεκριμένα, το αργότερο σε ένα μήνα να έχει ολοκληρωθεί η ανανέωση της θητείας των Συμβασιούχων και η πρόσληψη των 232 επιλαχόντων καθώς και για το καθηκοντολόγιο των Π.Π.Υ. να έχει γίνει τουλάχιστον έναρξη των ενεργειών για την υλοποίησή του. Σε διαφορετική περίπτωση θεωρούμε ότι δεν είναι ειλικρινείς οι προθέσεις της Κυβερνήσεως απέναντί μας και οφείλουμε να αντιδράσουμε άμεσα και δυναμικά.
Συνάδελφοι,
Δυστυχώς όπως θα διαπιστώσατε και εσείς, ούτε από αυτήν την συνάντηση βγήκε κάτι συγκεκριμένο και ουσιαστικό και το μόνο που κρατάμε είναι η καλή πρόθεση του κ. Γενικού να βοηθήσει στα πλαίσια των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων του, όπως μας ανέφερε, να προωθηθούν τα αιτήματά μας επιδιώκοντας να βρεθούν λύσεις.
  
Υ.Γ. Εάν υποθέσουμε ότι στις εκλογές του Ιανουαρίου η Κυβέρνηση δεν γνώριζε πως έχουν τα πράγματα και μας υποσχόταν «λαγούς και πετραχήλια», για τις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις της στις πρόσφατες εκλογές του Σεπτεμβρίου τι έχει να μας πει;
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν Συνάδελφοι ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται….


                                         Με εκτίμηση,
                                   Για την Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.
         Ο Πρόεδρος Ο                                                  Γεν. Γραμματέας
Φαραντάκης Γ. Αλέξανδρος                                Ανδρεαδάκης Μ. Βασίλειος
    Τηλ: 6974709262                                                 Τηλ: 6945956027