Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013

Επίδομα ανεργίας Συμβασιούχων Πυροσβεστών


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
Αριθμός Απόφασης Εγγραφής 830/5.2.2004 ΠΡΩΤ. ΑΘΗΝΩΝ
Σωκράτους 21 & Πλουτάρχου 6 – ΜΕΓΑΡΑ - Τ.Κ. 19100 - ΤΗΛ. – FAX.: 22960 29144
Μέλος Γ.Σ.Ε.Ε. – www.pospid.gr - e-mail: pospid@gmail.com
Αριθμ. Πρωτ.: 255 Μέγαρα: 16 / 10 /2013
Προς:
Πίνακες ανακοινώσεων
ΘΕΜΑ: «Επίδομα ανεργίας Συμβασιούχων Πυροσβεστών ».
Συνάδελφοι, ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ομοσπονδίας μας και του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με την επαναχορήγηση του επιδόματος ανεργίας.
Κατά πάσα πιθανότητα, αύριο θα συζητηθεί και θα ψηφισθεί στη Βουλή η τροπολογία, βάσει της οποίας θα γίνει επαναχορήγηση του επιδόματος ανεργίας (3 μήνες και 5 ημέρες + Δώρο Χριστουγέννων).
Υπενθυμίζουμε ότι με την ισχύουσα νομοθεσία, φέτος δεν θα ήταν κανείς δικαιούχος του εν λόγω επιδόματος.
Αποτέλεσμα των ενεργειών μας είναι η εν μέρει αποκατάσταση της αδικίας αυτής, παρ' όλες τις οικονομικές δυσκολίες και τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν.
Με την καθοριστική συμβολή και της πρωτοβουλίες του Υφυπουργό Εργασίας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου και όσους Βουλευτές στήριξαν αυτή μας την προσπάθεια ώστε να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα .
Σας παραθέτουμε τα σχετικά έγγραφα
Με τιμή
για το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ομοσπονδίας

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

16/10/2013        
Άτυπη ενημέρωση
Στη Βουλή προς ψήφιση αύριο η Τροπολογία για το επίδομα ανεργίας
των εποχικά εργαζόμενων
Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή η Τροπολογία την οποία επεξεργάστηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, σχετικά με το επίδομα ανεργίας των εποχικά εργαζόμενων και αύριο αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση από τους Βουλευτές.
Με αυτό τον τρόπο δίδεται πλέον οριστική λύση στο πρόβλημα προέκυψε με την καταβολή του επιδόματος ανεργίας για χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους, το οποίο είχε εγείρει πολλές αντιδράσεις.
Πρόκειται για μια εξέλιξη, την οποία είχε προαναγγείλει από το Ηράκλειο, το περασμένο Σάββατο ο κ. Κεγκέρογλου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η διαβούλευση για το απαραίτητο κονδύλιο είχε ολοκληρωθεί, επισημαίνοντας πως την τρέχουσα εβδομάδα θα υπάρχουν όλα τα στοιχεία για να τύχουν της τακτικής επιδότησης του ΟΑΕΔ οι άνθρωποι που τη δικαιούνται, ικανοποιώντας το δίκαιο αίτημα τους.
Για να διασφαλιστεί μάλιστα η ψήφιση της συγκεκριμένης Τροπολογίας (877/130/16-10-2013) , ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε και εξασφάλισε τη συναίνεση Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
Οι πιέσεις που ασκήθηκαν από την πλευρά των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των χιλιάδων εργαζόμενων στο χώρο του Τουρισμού, Βουλευτών - τουριστικών κυρίως περιοχών - σε συνδυασμό με την βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας να άρει την αδικία, οδηγεί σε λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, με στόχο τη στήριξη των συγκεκριμένων εργαζόμενων, οι οποίοι φέτος δεν θα λαμβάναν καθόλου το επίδομα ανεργίας.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα για φέτος ήταν πως με βάση τη νομοθετική ρύθμιση, δεν είχαν εγγραφεί πέρυσι στον κρατικό Προϋπολογισμό τα αντίστοιχα ποσά για το φετινό επίδομα.
Ακολουθεί συνημμένη η Τροπολογία:
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο νόμου: «Ρυθμίσεις Θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Άλλες Διατάξεις»
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Με την παρούσα διάταξη ρυθμίζεται η επιδότηση των απασχολούμενων σε τουριστικά και άλλα εποχικά επαγγέλματα, οι οποίοι λόγω της επαναλαμβανόμενης, κατ’ έτος, επιδότησής τους λόγω ανεργίας έχουν συμπληρώσει τα 450 ημερομίσθια στην τελευταία 4ετία για το 2013 και τα 400 από το 2014, πριν την έναρξη της νέας επιδότησης (άρθρ. 39 του ν.3986/2011).
Με την προτεινόμενη ρύθμιση η παραπάνω κατηγορία ανέργων θα μπορέσει σε περίοδο οικονομικής κρίσης να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες διαβίωσης.
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο νόμου: «Ρυθμίσεις Θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Άλλες Διατάξεις»
ΑΡΘΡΟ ….
Στο άρθρ.6 του ν.1545/85 (Α/91), όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 9, ως εξής:
«Oι δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας, με βάση τη διάταξη της περ. β της παρ. 2 του άρθρ. 4 του ν.1545/1985 (Α΄ 91) όπως ισχύει, οι οποίοι στα κρίσιμα χρονικά διαστήματα, που προβλέπονται από τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 περ. β εδάφιο πρώτο, του άρθρ. 4 του ν.1545/1985, έχουν πραγματοποιήσει από 100 έως 149 ημέρες εργασίας, δικαιούνται επίδομα τακτικής ανεργίας διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών.
Οι διατάξεις της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, του άρθρ. 2 του ν.1874/1990 (Α΄ 18) και της παρ. 1 του άρθρ. 37 του ν. 1892/1990 (Α΄ 101) δεν ισχύουν για τους δικαιούχους του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου.
Η πρώτη, από την ισχύ της παρούσας, επιδότηση των δικαιούχων του πρώτου εδαφίου δεν εμπίπτει στον περιορισμό της προηγούμενης παραγράφου 8.
Ομοίως δεν εμπίπτουν στον ανωτέρω περιορισμό, επόμενες επιδοτήσεις για τους δικαιούχους τακτικής ανεργίας, που θεμελιώνονται με βάση την παρούσα και μόνο παράγραφο.
Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου δύνανται να εφαρμοστούν και σε δικαιούχους του ανωτέρω πρώτου εδαφίου, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει από 150 έως 179 ημέρες εργασίας. Το δικαίωμα αυτό ασκείται ύστερα από αμετάκλητη έγγραφη δήλωση των ενδιαφερομένων προς τον ΟΑΕΔ.
Στις ρυθμίσεις της παρούσας εντάσσονται οι δικαιούχοι που η εργασιακή τους σχέση λύθηκε από 01/09/2013 και μετά».
ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ
ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΑΣΣΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΙΣ
ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ
ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ
ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ
ΛΕΩΝΤΑΡΙΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ
ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ
ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΒΛΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΣΑΛΤΟΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΜΑΝΟΣ
ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΒΕΖΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΕΝΕΤΑΚΗΣ ΜΑΞΙΜΟΣ
ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ