Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012

Άσκηση ετοιμότητας μεγάλης κλίμακας με κωδική ονομασία «ΦΙΛΙΠΠΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2012» στην υπόγεια σήραγγα Κατερίνης

Σας γνωρίζουμε ότι ολοκληρώθηκε περί ώρα 01:00’ της 12-12-2012 η προγραμματισμένη άσκηση ετοιμότητας μεγάλης κλίμακας με κωδική ονομασία «ΦΙΛΙΠΠΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2012» στην υπόγεια σήραγγα Κατερίνης, στο πλαίσιο τακτικών ασκήσεων που πραγματοποιούνται κάθε τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης του έργου στην εταιρεία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.
Στην άσκηση συμμετείχαν στελέχη και προσωπικό της παραχωρησιούχου εταιρείας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κατερίνης, η Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας, το ΕΚΑΒ και καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης παρέστη σε ρόλο παρατηρητή κλιμάκιο Πολιτικής Προστασίας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.
Η συγκεκριμένη άσκηση αφορούσε στη διαχείριση περιστατικού μείζονος σημασίας και συγκεκριμένα το σενάριο προέβλεπε τροχαίο ατύχημα με επακόλουθη πυρκαγιά και εγκλωβισμένα άτομα στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, που είναι ο κλάδος που παρουσιάζει αντικειμενικά αυξημένη δυσκολία στην επιχειρησιακή λειτουργία. Σκοπός ήταν να δοκιμαστούν υπό συνθήκες ρεαλιστικής προσομοίωσης τα υφιστάμενα επιχειρησιακά σχέδια και μνημόνια ενεργειών από τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των συστημάτων υποστήριξης, η πραγματοποίηση εξάσκησης του προσωπικού και η αξιολόγηση του βαθμού ανταπόκρισης, συνεργασίας και συντονισμού όλων των εμπλεκομένων Φορέων και Υπηρεσιών.
Η άσκηση απέδειξε σε μεγάλο βαθμό την ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα των εμπλεκομένων, ενώ η αναγνώριση και διαπίστωση αδυναμιών που προέκυψαν θα βελτιστοποιήσουν την δράση σε ανάλογες περιπτώσεις πραγματικού συμβάντος.
Ο
Διοικητής

Δημήτριος Π. Πιερράκος
Πύραρχος